Uprawa kiwi

Kiwi mogą być uprawiane w klimacie umiarkowanym z odpowiednim letnim upałem. Tam, gdzie rozmyte kiwi ( A. deliciosa ) nie jest odporne, inne gatunki mogą być uprawiane jako substytuty.

Hodowla

W rolnictwie komercyjnym często stosuje się różne rasy dla podkładek, roślin owocowych i zapylaczy. Zatem wytworzone nasiona są krzyżami ich rodziców. Nawet jeśli te same rasy są wykorzystywane do zapylaczy i roślin owocowych, nie ma gwarancji, że owoce będą miały taką samą jakość jak samica. Większość kiwi, z wyjątkiem podkładek i nowych odmian, rozmnaża się bezpłciowo. Odbywa się to poprzez szczepienie rośliny produkującej owoce na podkładce wyhodowanej z sadzonek lub jeśli roślina ma być prawdziwą odmianą, podkładki wyhodowanej z sadzonek dojrzałej rośliny.

Zapylanie

Owoce kiwi są zazwyczaj dwupienne, co oznacza, że ​​roślina jest płci męskiej lub żeńskiej. Męskie rośliny mają kwiaty, które produkują pyłek, kobiety otrzymują pyłek, aby nawozić ich jajeczka i wyhodować owoce; większość kiwi wymaga męskiej rośliny do zapylenia rośliny żeńskiej. Dla dobrego plonu owoców, jeden męski winorośl na każde trzy do ośmiu winorośli kobiet jest uważany za odpowiedni. Niektóre odmiany mogą zapylać się samoczynnie, ale nawet przy większym zapylaniu przez męski kiwi wytwarzają większy i bardziej niezawodny plon. Zapylanie między gatunkami jest często (ale nie zawsze) skuteczne, o ile czasy kwitnienia są zsynchronizowane.

W przyrodzie gatunki są zapylane przez ptaki i rodzime trzmiele, które odwiedzają kwiaty pod kątem pyłków, a nie nektaru. Samice kwiatów wytwarzają fałszywe pylniki z czymś, co wydaje się pyłkiem na czubkach, aby przyciągnąć zapylacze, chociaż te fałszywe pylniki nie mają DNA i wartości odżywczej męskich pylników.

Hodowcy kiwi polegają na pszczołach miodnych, głównym zapylaczu “do wynajęcia”. Ale komercyjnie uprawiany kiwi jest bardzo trudny do zapylenia. Kwiaty nie są zbyt atrakcyjne dla pszczół miodnych, po części dlatego, że kwiaty nie wytwarzają nektaru, a pszczoły szybko uczą się preferować inne gatunki kwiatów, które mają nektar.

W przypadku owoców kiwi pszczoły miodne są nieefektywnymi zapylaczami krzyżowymi, ponieważ uprawiają “kwiecistą wierność”. Każda pszczoła miodna odwiedza tylko jeden rodzaj kwiatów w dowolnym przejściu. Pyłek potrzebny z innej rośliny może nigdy nie dotrzeć do niego, gdyby nie zapylenie krzyżowe, które występuje głównie w zatłoczonej kolonii. To jest w koloniach, gdzie pszczoły obładowane różnymi pyłkami dosłownie przecinają ścieżki.

Aby poradzić sobie z tymi wyzwaniami związanymi z zapylaniem, niektórzy producenci rozpylają zebrane pyłki nad żeńskimi kwiatami. Najpowszechniejsze jest jednak „zapylenie nasycenia”, w którym populacje pszczół miodnych są tak duże (poprzez umieszczenie uli w sadach w stężeniu około 8 uli na hektar), że pszczoły są zmuszone do używania tego kwiatu z powodu intensywnej konkurencji dla wszystkich kwiatów w odległości lotu.

Dojrzewanie i zbiory

Kiwi są zbierane ręcznie i uprawiane komercyjnie z wykorzystaniem struktur podtrzymujących, ponieważ mogą produkować kilka ton owoców na hektar, więcej niż mogą obsłużyć raczej słabe krzewy. Zazwyczaj są one wyposażone w system nawadniania i ochronę przed zamarzaniem na wiosnę.

Winogrona z owoców kiwi wymagają energicznego przycinania, podobnie jak w przypadku winorośli. Owoce są przenoszone na jednoroczne i starsze laski, ale produkcja spada, ponieważ każda z nich się starzeje. Laseczki powinny być przycięte i zastąpione po trzecim roku. Na półkuli północnej owoce dojrzewają w listopadzie, natomiast na południu dojrzewają w maju. Rośliny produkują swoje maksimum w wieku 8 do 10 lat.

Przechowywanie

Owoce są zbierane są podczas dojrzewania i wtedy mogą być przechowywane prawidłowo przez długi czas. Umożliwia to wysyłanie owoców na rynek do ośmiu tygodni po zbiorach.

Kiwi dojrzewa od kilku dni do kilku tygodni, gdy jest przechowywany w temperaturze pokojowej, ale nie powinien być magazynowany w bezpośrednim świetle słonecznym. Szybsze dojrzewanie pojawia się po umieszczeniu go w papierowej torbie z jabłkiem, gruszką lub bananem. Jednakże po dojrzewaniu kiwi zachowuje się optymalnie, gdy jest przechowywany z dala od innych owoców, ponieważ jest bardzo wrażliwy na wydzielany przez nie gaz etylenowy, a tym samym dąży do nadmiernego dojrzewania nawet w lodówce.

3 komentarze