Co warto wiedzieć o sushi?

Co warto wiedzieć o sushi
Co warto wiedzieć o sushi

Sushi jest uważane za jedno z ulubionych dań obecnych czasów. Jeśli jesteś miłośnikiem sushi, w tym artykule chcielibyśmy podzielić się z Tobą kilkoma ciekawostkami na temat sushi, które z pewnością Cię zaskoczą.

1. Specjalistyczne studia sushi

Sushi masters, zwani również “itames” (w Japonii są to szefowie kuchni), szkolą się przez pięć lat w specjalnych uniwersytetach sushi, pod ścisłym nadzorem doświadczonego szefa kuchni. Tylko mężczyźni mogą uczęszczać na te uczelnie, więc znalezienie tam kobiety jest niemożliwe. Dlaczego tak jest? Mówi się, że temperatura ciała kobiet jest zazwyczaj wyższa niż mężczyzn, co może wpływać na smak gotowanego ryżu. W przypadku Japończyków uczeń zaczyna gotować i przyprawiać ryż przez dwa lata, zanim zacznie robić sushi.

2. Sposób jedzenia sushi

Wiele osób uważa, że sushi należy jeść pałeczkami. Jest to całkowita nieprawda. Jeśli nie umiesz posługiwać się pałeczkami, nie martw się, masz również możliwość zjedzenia go rękami. Upewnij się jednak, że zjesz kawałek jednym kęsem, ponieważ jeśli go podzielisz, nie będzie wyglądał dobrze i nie będziesz w stanie docenić wszystkich zawartych w nim smaków.

3. Kolejność spożywania posiłków

Jest to również część ciekawostek związanych z sushi. Jedząc sushi, należy zacząć od tych kawałków, które mają łagodniejsze smaki, a skończyć na tych z mocniejszymi smakami. Aby rozróżnić smaki, należy wziąć pod uwagę następujące cechy: ryby łagodne mają zazwyczaj różowawy odcień, natomiast ryby o silnym smaku to te o bardziej czerwonawym odcieniu.

4. Stosowanie sosów

Inną ciekawostką związaną z sushi jest to, że gdy przychodzi do jego spożywania, nie zaleca się maczania go w soi, gdyż straci ono całkowicie swój smak. Należy również uważać z używaniem wasabi. Niektórzy popełniają błąd stosując ten rodzaj sosu, jak zwykły sos. Pamiętaj, że jest to bardzo ostry sos, więc na początku powinieneś oddychać przez nos, gdy czujesz pieczenie w ustach, aby zniwelować jego smak.

5. Przygotowanie ryb

Ryby używane w sushi muszą być zamrożone przed przygotowaniem, aby wyeliminować bakterie “anisaki”. Czas, w jakim muszą być zamrożony, zależy od temperatury naszej zamrażarki:

Temperatura równa lub niższa niż -35º: minimum 15 godzin.
Temperatura pomiędzy -35º a -20º: minimum 24 godziny.
Temperatura powyżej -20º: minimum 5 dni (zdecydowana większość domowych zamrażarek ma temperaturę powyżej -20º).

6. Łosoś nie zawsze był popularny

Kolejną ciekawostką dotyczącą sushi jest fakt, że łosoś został wprowadzony do kuchni japońskiej dopiero w 1980 roku, a do jej przepisów włączyli go Norwegowie.

7. Fast food z XIX wieku

To właśnie w 1800 roku sushi zaczęło się rozwijać i zdobywać światową sławę. Obecnie na całym świecie istnieją tysiące restauracji, które oferują sushi jako szybkie danie w swoim menu.

Sushi to potrawa pełna anegdot i ciekawostek, które nigdy nie przestają nas zaskakiwać. Nie bez powodu sushi jest ulubionym daniem wielu osób, a jego smak będzie cieszył nasze podniebienia jeszcze przez wiele lat.

Jeżeli chcesz spróbować wyjątkowego sushi, sprawdź https://goldsushi.pl/sushi-tarchomin/ – dowiedz się więcej o zestawach.